^

LED učestala pitanja

Zašto LED?

U pravilu LED žarulje koriste 90% manje električne energije od standardnih žarulja. Emitiraju neusporedivo bolji spektar svjetlosti i radni vijek im je oko 10 godina, ovisno o proizvođaču. LED tehnologija nam trenutno pruža najefikasniji način za uštedu energije i očuvanje prirodnih resursa što se tiče rasvjete.

Sadrže li LED žarulje živu ili štetne plinove?

Ne. LED žarulje ne sadrže živu. Zapravo mogu se reciklirati pošto ne sadrže opasne tvari i plinove.

Usporedba LED-a s kompaktnim fluorescentnim žaruljama?

Studije su pokazale da LED žarulje koriste 50% manje energije od fluokompaktnih žarulja, te da u većini slučajeva imaju 10 puta duži radni vijek. LED žarulje su izdržljivije, ekološki prihvatljivije, otporne su na udarce i vibracije, pružaju izvanrednu kvalitetu svjetlosti kako u zatvorenim tako i u otvorenim prostorima.

Koliko topline proizvode LED žarulje u odnosu na fluokompaktne i žarulje sa žarnom niti?

LED žarulje emitiraju mnogo manje topline od fluokompaktnih žarulja i žarulja sa žarnom niti. U većini slučajeva može se osjetiti razlika u temperaturi ako se nalazite u blizini žarulje. Radna temperatura LED žarulja je 50°C  što je znatno niže od fluokompaktnih žarulja, žarulja sa žarnom niti i halogenih žarulja, što ljeti pogoduje bržem i jeftinijem rashlađivanju prostora.

Zašto je LED rasvjeta skuplja od klasične rasvjete?

LED izvori svjetlosti su napravljeni od elektroničkih elemenata koji elektroluminescencijom pretvaraju električnu energiju direktno u svjetlost te predstavljaju relativno novu tehnologiju koja rapidno napreduje u smislu performansi, dok cijene konstantno padaju. Najbolja usporedba bi bila sa stolnim kompjuterima koji su u početku primjene bili veoma neefikasni i skupi dok su danas veoma brzi i dostupni svima.

Da li je LED emitira drugačiju vrstu svjetla u odnosu na klasičnu rasvjetu?

Da, LED emitira puno zdravije, konformnije i ravnomjernije svjetlo u odnosu na klasičnu rasvjetu. LED ne emitira ultraljubičasto ili infracrveno zračenje, nema zujanja, svjetlucanja ili strobo efekta na koje su mnogi ljudi osjetljivi.

Koliko općenito traje LED rasvjeta?

Radni vijek LED-a može doseći i do 100.000 sati, ovisno o kvaliteti proizvođača, što troškove održavanja svodi gotovo na nulu. LED su uređaji čvrstog stanja (SSL-Solid State Device) te neće pregorjeti, nego će se intezitet emitiranog svjetla postepeno smanjivati dok ne postane nevidljiv ljudskom oku.

Što su to štedne LED žarulje?

Sve žarulje u SOLED-ovoj ponudi su štedne LED žarulje koje se mogu iskoristiti kao zamjena za već postojeće žarulje u Vašem domu, uredu ili poduzeću kako biste drastično smanjili potrošnju električne energije.

Što su i kako rade LED žarulje?

U osnovi, one predstavljaju visok stupanj razvoja LED tehnologije koja se prvobitno implementirala u kalkulatorima, satovima i daljinskim upravljačima. To su elektroničke naprave s malim transformatorima, skupovima čipova i diodama koje emitiraju svjetlost (LED. Rade to izrazito dobro i efikasno, pretvarajući većinu potrošene energije u svjetlost, a samo mali dio u toplinu. S druge pak strane žarulje sa žarnom niti većinu potrošene energije(95%) pretvaraju u toplinu, a jako mali dio (5%) u svjetlost. Zato LED žarulja jačine 8W proizvede svjetlosti kao žarulja sa žarnom niti jačine 80W.

Koje su koristi zamjene običnih žarulja LED žaruljama?

Prednosti su mnogobrojne. Prvenstveno, znače trenutno smanjenje potrošnje električne energije. Emitiraju znantno manje topline jer su izrazito efikasne u pretvaranju električne energije u svjetlosnu te tako ne zagrijavaju prostor, čime dodatno štede enrgiju koju biste potrošili na rashlađivanje prostorije. LED žarulje dugog su vijeka trajanja, u prosjeku 50.000 radnih sati, u odnosu na žarulje sa žarnom niti čiji je vijek trajanja od 1000 do 2000 sati. Veoma su otporne na udarce, ne sadrže živu niti druge otrovne tvari. Također, 90% – 95% LED žarulje se može reciklirati.

Kakvu boju svjetlosti emitiraju LED žarulje?

Danas postoji širi spektar boja koje emitiraju LED žarulje, za razliku od prvih LED žarulja koje su mogle emitirati samo plavo-bjelkastu svjetlosti. Može se birati između tople bijele, neutralne bijele i hladne bijele boje te RGB (kombinacije crvene, zelene i plave boje) koja daje do 16 000 000 raznih nijansa boja.

Koje su veličine LED žarulje?

U većini slučajeva su jednake ili čak neznatno manje od žarulja sa žarnom niti koje zamjenjuju. To je zato što LED tehnologija u malom pakiranju sadrži puno svjetla.

Trebaju li se LED žarulje zagrijati da bi svijetlile punim potencijalom kao što je to bio slučaj sa starim štednim žaruljama?

Ne. LED trenutno svijetli punom snagom. Nisu potrebne 2 minute zagrijavanja kao što je to slučaj sa fluokompaktnim žaruljama. Također, paljenje i gašenje LED žarulja ne utječe na njihov radni vijek.

Hoće li svjetlost slabiti tijekom radnog vijeka LED žarulja?

Da, svjetlost će postepeno slabiti, kako će se žarulja približavati kraju radnog vijeka. Pri kraju radnog vijeka svjetlost će biti slabija za 30% – 50%, ovisno o definiciji proizvođača.

Koliko bi LED žarulja radila kada bi po danu radila: 24h, 18h, 12h, 8h?

Kada bi LED žarulja radila 24h dnevno radni vijek bi joj iznosio 5.7 godina.

Kada bi LED žarulja radila 18h dnevno radni vijek bi joj iznosio 7.4 godine.

Kada bi LED žarulja radila 12h dnevno radni vijek bi joj iznosio 11.4 godine.

Kada bi LED žarulja radila 8h dnevno radni vijek bi joj iznosio 17.1 godinu.