^

Štetnost CFL žarulja

Štedne žarulje, koje će do kraja iduće godine unutar EU-a u potpunosti iz upotrebe izbaciti klasične žarulje sa žarnom niti, potencijalno su kancerogene, objavio je u svom istraživanju berlinski laboratorij Alab. Dugotrajno izlaganje tim spojevima može biti i fatalno, tvrde njemački znanstvenici.

Kako su zaključili njemački znanstvenici, a vijest obilazi svijet, upaljene štedne žarulje emitiraju štetne i otrovne, odnosno kancerogene spojeve koji u slučaju dugotrajnije izloženosti mogu biti i fatalni, piše Novi list.
Berlinski stručnjaci upozoravaju da te žarulje trebaju biti upaljene što kraće, isključivo u prostorijama koje se mogu zračiti i što dalje od glave.
Drugi znanstvenici priopćili su da su potrebne dodatne analize da bi se potvrdio nalaz njemačkih znanstvenika, a Daily Mail javlja da su britanske vlasti ponovo naglasile da su štedne žarulje sigurne.
Francuska komisija za sigurnost potrošača nedavno je, konačno, objavila mišljenje kojim upozorava potrošače na činjenicu da štedne žarulje emitiraju elektromagnetske valove. Švicarsko Ministarstvo zdravstva svoje građane zato upozorava da osiguraju minimalnu udaljenost od 30 centimetara od štednih žarulja, budući da ponekad mogu izazvati razinu valova i od 400 volti po metru, dok je dopuštena granica 87 volti po metru.

Štedne žarulje mogu rezultirati porastom raka dojke kod žena
Ipak, EU je već zabranila klasične žarulje od 100 i 75 vata, u rujnu ove godine više neće biti ni žarulja sa žarnom niti od 60 vata, do kraja 2012. godine s tržišta će morati nestati i one od 40 i 25 vata.
EU procjenjuje da se zamjenom svih starih žarulja novima može uštedjeti i do 40 milijardi kilovatsati godišnje, čime se sprečava i emisija 15 milijuna tona CO2 u okoliš. Ulaskom u EU i Hrvatska će, dakako, biti obavezna izbaciti stare žarulje iz upotrebe, no postavlja se pitanje koliko su “ekološke” žarulje zaista ekološke.
Sveučilište Haifa u Izraelu već je prije objavilo istraživanje prema kojem štedne žarulje mogu rezultirati porastom raka dojke kod žena, budući da, za razliku od klasičnog žutog osvjetljenja koje daju stare žarulje, imitiraju bijelo dnevno svjetlo, ometajući proizvodnju hormona melatonina u organizmu. Druge su ustanove, također, upozoravale na mogućnost da štedne žarulje potaknu i razvoj migrene, dok dermatolozi upozoravaju na porast kožnih problema.

(preuzeto sa Danas.hr)